Historia Firmy

Pieczemy pysznie, zdrowo i dostępnie cenowo!

Łączymy tradycję z nowoczesną technologią.

Założycielami firmy są Państwo Regina i Zbigniew Wiśniewscy.

Angażując entuzjazm założyciele firmy, Rodzina Wiśniewskich, przywróciła imieniu „chleb” jego należne, godne imię.

Rodzina Wiśniewskich rozpoczęła swoją przygodę z piekarnictwem kupując w 1993r. podupadającą Piekarnie od GSU. Piekarnia piekła wtedy dwa rodzaje chleba ok 150 szt. dziennie oraz bułki i drożdżówki. Państwo Wiśniewscy wcześniej nie mieli nic wspólnego z piekarnictwem, dlatego po kupieniu zakładu skrupulatnie studiowali książki i receptury piekarnicze. Zdobytą wiedzę wykorzystali do rozszerzenia asortymentu Piekarni oraz udoskonalenia jakości.

Nowa jakość oraz szeroki asortyment został doceniony przez klientów i pieczywo z Mostek szybko zdobyło uznanie w województwie lubuskim. Produkcja rosła w szybkim tempie, dlatego w 1995r. Państwo Wiśniewscy kupili drugi zakład piekarniczy w mieście Świebodzin. Synowie, którzy już wcześniej pomagali Rodzicom postanowili swoje życie zawodowe związać z rodzinną firmą i w tym celu utworzono rodzinną spółkę Nitor, która funkcjonuje do dziś. Starszy syn Thomas Wiśniewski prowadzi księgowość a młodszy Marcin Wiśniewski jest Mistrzem Cukierniczym i zajmuję się technologią w rodzinnej firmie.

W 2000roku firma Nitor zaczęła produkować również wyroby cukiernicze.

Nasze wyroby cukiernicze mają niepowtarzalny smak, ponieważ opierają się na własnych recepturach. Receptury tworzy nasz Mistrz Cukierniczy wraz z współpracownikami.

Do produkcji używane są surowce najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców. Wyroby cukiernicze firmy Nitor nie mają przedłużonej trwałości ponieważ używamy tylko naturalnych składników nie dodając żadnych konserwantów.

Obecnie firma posiada osiem własnych sklepów firmowych oraz rozwozi swój towar do sklepów na terenie całego województwa lubuskiego. W stałej ofercie posiadamy kilkadziesiąt rodzajów chleba, bułek oraz wyrobów cukierniczych. Wykonujemy również nietypowe zamówienia, dostosowując technologię i termin wykonania do życzenia klienta.

Filozofią rodzinnej firmy piekarniczo-cukierniczej NITOR jest produkcja zdrowego, smacznego pieczywa i wyrobów cukierniczych bez sztucznych dodatków smakowych i ulepszaczy. Firma nie uległa „modzie” przyspieszania produkcji i chleb nadal jest produkowany na naturalnym zakwasie. Zakwas jest uzyskiwany metodą tradycyjną i jest produkowany i przerabiany bezpośrednio w piekarni. Do produkcji chleba razowego jako nieliczni wytwarzamy specjalny zakwas razowy. Jako jedni z pierwszych zakładów piekarniczych w Polsce w 2008r. wprowadziliśmy technologię zimnego rozrostu do produkcji pieczywa pszennego typu bułki i drożdżówki.

Pieczywo zamiast jak tradycyjnie wyrastać w cieple, rośnie w chłodni. Wówczas rozrost trwa bardzo długo, nawet do 24 godzin. Podczas długiego rozrostu w pieczywie wytwarzają się naturalne aromaty. Pieczywo jest smaczniejsze i zachowuje dłużej świeżość bez konieczności dodawania ulepszaczy.

Jakość i smak wyrobów Firmy Nitor zostały docenione przez Lubuszan i firma została czterokrotnie wyróżniona tytułem: „Nasze Dobre” w kategorii produkt spożywczy w plebiscycie organizowanym przez Gazetę Lubuską.

Pieczywo wytwarzane metodami tradycyjnymi ze względu na wartości odżywcze, stanowić powinno podstawowy składnik w tzw. „piramidzie zdrowego żywienia”.

Kupując chleb wypiekany metodami tradycyjnymi zachowujemy część kultury polskiej, coraz bardziej wypieranej. Naturalne, tradycyjne pieczywo staje się niestety rzadkim produktem na rynku piekarniczym.