Na naturalnym zakwasie razowym z mąki z pełnego przemiału typ. 2000.


Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 901 kJ 215 kcal
            białko 4,40 g
            tłuszcz 3,30 g
            w tym tłuszcze nasycone 0,20 g
            węglowodany 41,90 g
            w tym cukry 0,16 g
            błonnik 5,00 g
            sól 1,45 g

Mąka razowa zawiera całe zmielone ziarna wraz z otoczkami i zarodkami. To właśnie one kryją w sobie bogactwo witamin z grupy B oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków m. in. żelazo, magnez i potas.

 

Sama mąka żytnia razowa jednak nie gwarantuje zdrowego pieczywa, tylko naturalnie przebiegająca fermentacja, sprawia że pieczywo staje się lekkostrawne, usprawnia działanie błonnika oraz ulepsza wchłanianie minerałów i substancji odżywczych.

 

Mąka razowa zawarta w naszym pieczywie jest w 100% ukwaszona przez co zawiera cenny kwas mlekowy oraz „uwolnione” składniki odżywcze.

 

Mąka razowa z pełnego przemiału zawiera więcej błonnika i minerałów dzięki temu pieczywo Żytnie-Razowe cechuje się znacznie niższym indeksem glikemicznym niż inne rodzaje pieczywa. Nasze pieczywo nie powoduje otyłości, wręcz przeciwnie, po jego spożyciu dłużej odczuwamy sytość, ponieważ proces trawienia jest rozłożony w czasie. (Słynne stopniowo uwalniane węglowodany)

 

Dodatkowo może skutecznie zastąpić suplementy diety, wspomagające i ułatwiające trawienie, reguluje pracę żołądka, jelit i wątroby i likwiduje często przyczyny zakłóceń przewodu pokarmowego.

 

Kategorie: