Nasz Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem jest produkowany

w pełni z mąki orkiszowej bez dodatku innych mąk

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 901 kJ 215 kcal
            białko 4,40 g
            tłuszcz 3,30 g
            w tym tłuszcze nasycone 0,20 g
            węglowodany 41,90 g
            w tym cukry 0,16 g
            błonnik 5,00 g
            sól 1,45 g

 
Dzisiaj orkisz wyparła pszenica, która jest wydajniejsza w uprawie, daje się nawozić i jest łatwiejsza w obróbce końcowej.Orkisz to po prostu odmiana pszenicy uprawiana już 3000 lat temu w Azji.

Orkisz w przeciwieństwie do pszenicy, nie zawiera środków ochrony roślin bo nawożenie orkiszu nie daje żadnych efektów. Ma też nieco odmienny od pszenicy skład białka roślinnego, więc mniej uczula.

Ziarno orkiszu ma przyjemny słodkawo-orzechowy smak. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia. Dostarcza też nienasyconych kwasów tłuszczowych znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Poprawia motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika pokarmowego. Większe ilości błonnika pokarmowego zawiera ziarno niełuskane orkiszu. W porównaniu z pszenicą zawiera on więcej białka. Produktom wytworzonym w oparciu o czysty orkisz, przypisuje się działanie lecznicze.

Uważa się, że orkisz pomocny jest:

  • w stanach zmęczenia
  • dolegliwościach ze strony układu krążenia, wspomaga poprawę krążenia
  • chorobach wątroby, nerek
  • pozytywnie wpływa na poprawę trawienia
  • wspomaga leczenie otyłości, cukrzycy
  • zalecany osobom osłabionym i niedożywionym

Już w dawnych czasach orkisz był ceniony i częściej uprawiany, niż obecnie. W XII wieku właściwości orkiszu rozpropagowała przeorysza klasztoru Benedyktynów św. Hildegarda z Bingen – wizjonerka, uzdrowicielka, reformatorka Kościoła katolickiego. Uznawana za dobrą obserwatorkę natury i ludzi. Hildegarda twierdziła, wskazując 17 cech leczniczych orkiszu, że orkisz ma m.in. działanie rozweselające, budujące mięśnie.

Zastosowanie orkiszu.
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że systematyczne stosowanie diety orkiszowej regeneruje cały organizm. Orkisz jest pomocny w leczeniu następujących schorzeń: niestrawność, wzdęcia, wymioty, biegunka, zaparcia, choroba wrzodowa, zapalenie żołądka, celiakia, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby, choroby pęcherzyka żółciowego, żylaki odbytu, salmoneloza, wyprysk, alergie ogólne, skurcze, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, cukrzyca, otyłość, gorączka, angina, grypa, zaburzenia miesiączkowania, opryszczka, zapalenie stawu, dna moczanowa, depresja, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zatrucie lekami, drożdżyca jelit.
Orkisz wskazany jest dla chorych po zawale serca oraz w okresie pooperacyjnym. Jest znakomitym pożywieniem dla wcześniaków, chorowitych niemowląt, pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej oraz ludzi starszych. Można go używać jako produktu zastępującego mleko w alergii na białka mleka. Orkisz wzmacnia narządy zmysłów oraz spowalnia procesy ich starzenia, dodaj sił oraz buduje mięśnie.

Dieta bezglutenowa a spożywanie orkiszu
Orkisz zawiera gluten, jednak w mniejszych ilościach, niż gluten w pszenicy. Znaczna część osób z nietolerancją glutenu nie odczuwa dolegliwości nim wywołanych po spożyciu produktów wytworzonych w oparciu o ziarno orkiszu.

Do korzystania z wszystkich walorów orkiszu ważne jest spżywanie produktów orkiszowych zawierających 100% udziału orkiszu.

Czesto Chleby orkiszowe zawierają tylko śladowe ilości mąki orkiszowej i nie powinny nosić tej nazwy.

Nasz Chleb Orkiszowy ze słonecznikiem jest produkowany w pełni z mąki orkiszowej z pełnego przemiału, na bazie kwasu orkiszowego oraz z dodatkiem płatków orkiszowych.

Gwarantowane 100% orkiszu – Chleb bez udziału innych mąk.

Kategorie: