Chleb żytni-razowy na naturalnym zakwasie razowym z mąki z pełnego przemiału typ. 2000.


Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 901 kJ 215 kcal
            białko 4,40 g
            tłuszcz 3,30 g
            w tym tłuszcze nasycone 0,20 g
            węglowodany 41,90 g
            w tym cukry 0,16 g
            błonnik 5,00 g
            sól 1,45 g

Dodatek nasion słonecznika, sezamu i siemienia lnianego wzbogaca go dodatkową porcją składników odżywczych.

 

Z punktu widzenia dietetyki szczególnie zalecane jest żytnie pieczywo razowe na zakwasach. Jego sposób dojrzewania stanowi o bogactwie smaku, jakości i trwałości miękiszu. Siłą sprawczą są przyjazne zdrowiu bakterie mlekowe współdziałające z drożdżami. Cechuje się znacznie niższym indeksem glikemicznym niż pieczywo mieszane. Wskaźnik ten oznacza, że po spożyciu takiego pieczywa dłużej odczuwamy sytość, a proces trawienia jest rozłożony w czasie.

Tajemnicą doskonałej jakości chleba jest fermentacja zakwasu razowego.

– jest bogaty w witaminy i mikroelementy

– zawiera błonnik – „wymiatacz szkodliwych substancji”

– pozostałości po bakteriach kwasu mlekowego, zawarte w ciemnym pieczywie mają szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego (prebiotyki)

– naturalny zakwas, zawarty w chlebie żytnim, razowym wpływa na przyswajanie wapnia i żelaza

– zakwas działa leczniczo w przewlekłych chorobach wątroby, nerek i trzustki

 

 

Kategorie: