Chleb żytni-razowy na naturalnym zakwasie razowym z mąki z pełnego przemiału typ. 2000.
| Wartość odżywcza w 100g produktu: | ||||
| Wartość energetyczna: | 901 | kJ | 215 | kcal |
| białko | 4,40 | g | ||
| tłuszcz | 3,30 | g | ||
| w tym tłuszcze nasycone | 0,20 | g | ||
| węglowodany | 41,90 | g | ||
| w tym cukry | 0,16 | g | ||
| błonnik | 5,00 | g | ||
| sól | 1,45 | g | ||
Dodatek nasion słonecznika, sezamu i siemienia lnianego wzbogaca go dodatkową porcją składników odżywczych.
Z punktu widzenia dietetyki szczególnie zalecane jest żytnie pieczywo razowe na zakwasach. Jego sposób dojrzewania stanowi o bogactwie smaku, jakości i trwałości miękiszu. Siłą sprawczą są przyjazne zdrowiu bakterie mlekowe współdziałające z drożdżami. Cechuje się znacznie niższym indeksem glikemicznym niż pieczywo mieszane. Wskaźnik ten oznacza, że po spożyciu takiego pieczywa dłużej odczuwamy sytość, a proces trawienia jest rozłożony w czasie.
Tajemnicą doskonałej jakości chleba jest fermentacja zakwasu razowego.
– jest bogaty w witaminy i mikroelementy
– zawiera błonnik – „wymiatacz szkodliwych substancji”
– pozostałości po bakteriach kwasu mlekowego, zawarte w ciemnym pieczywie mają szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego (prebiotyki)
– naturalny zakwas, zawarty w chlebie żytnim, razowym wpływa na przyswajanie wapnia i żelaza
– zakwas działa leczniczo w przewlekłych chorobach wątroby, nerek i trzustki