Chleb żytni bez dodatku drożdży
Wartość odżywcza w 100g produktu: | ||||
Wartość energetyczna: | 901 | kJ | 215 | kcal |
białko | 4,40 | g | ||
tłuszcz | 3,30 | g | ||
w tym tłuszcze nasycone | 0,20 | g | ||
węglowodany | 41,90 | g | ||
w tym cukry | 0,16 | g | ||
błonnik | 5,00 | g | ||
sól | 1,45 | g |
Zalecany dla osób cierpiących na nie tolerancje pokarmowe i/lub alergie na drożdże. Podstawą produkcji tego pieczywa jest wielofazowa fermentacja i naturalny zakwas żytni. Nasz chleb zawiera wiele substancji pro zdrowotnych jak błonnik, składniki mineralne(wapń, żelazo, magnez, …), witaminy z grupy EiB i szczególnie przeciwutleniacze, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Niewielki dodatek amarantusa wzbogaca chleb o skwalen, który walczy skutecznie z miażdżycą. Nasiona amarantusa podwyższają biologiczną odporność organizmu oraz sprzyjają dobremu zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.
Chleb zalecamy więc dla:
Aktywnych -lekkostrawna skrobia oraz białko bardziej wartościowe od białka soi i mleka
Dbających o serce -skwalen i błonnik obniżają poziom cholesterolu
Dbających o wygląd -skwalen ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a błonnik gwarantuje szczupłą sylwetkę
Kobiet w ciąży -duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza
Osób mających stresująca pracę -duża zawartość magnezu
Chcącym zachować młodość -skwalen opóźnia procesy starzenia się organizmu
Dzieci -duża zawartość wapnia
Osób starszych -błonnik poprawia perystaltykę jelit
Wszystkich –bo jest po prostu pyszny!!