Chleb żytni bez dodatku drożdży 

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 901 kJ 215 kcal
            białko 4,40 g
            tłuszcz 3,30 g
            w tym tłuszcze nasycone 0,20 g
            węglowodany 41,90 g
            w tym cukry 0,16 g
            błonnik 5,00 g
            sól 1,45 g

Zalecany dla osób cierpiących na nie tolerancje pokarmowe i/lub alergie na drożdże. Podstawą produkcji tego pieczywa jest wielofazowa fermentacja i naturalny zakwas żytni. Nasz chleb zawiera wiele substancji pro zdrowotnych jak błonnik, składniki mineralne(wapń, żelazo, magnez, …), witaminy z grupy EiB i szczególnie przeciwutleniacze, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Niewielki dodatek amarantusa wzbogaca chleb o skwalen, który walczy skutecznie z miażdżycą. Nasiona amarantusa podwyższają biologiczną odporność organizmu oraz sprzyjają dobremu zdrowiu fizycznemu i psychicznemu.

Chleb zalecamy więc dla:

Aktywnych -lekkostrawna skrobia oraz białko bardziej wartościowe od białka soi i mleka

Dbających o serce -skwalen i błonnik obniżają poziom cholesterolu

Dbających o wygląd -skwalen ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a błonnik gwarantuje szczupłą sylwetkę

Kobiet w ciąży -duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza

Osób mających stresująca pracę -duża zawartość magnezu

Chcącym zachować młodość -skwalen opóźnia procesy starzenia się organizmu

Dzieci -duża zawartość wapnia

Osób starszych -błonnik poprawia perystaltykę jelit

Wszystkichbo jest po prostu pyszny!!

Kategorie: