Na naturalnym zakwasie razowym z mąki z pełnego przemiału typ. 2000.
Wartość odżywcza w 100g produktu: | ||||
Wartość energetyczna: | 901 | kJ | 215 | kcal |
białko | 4,40 | g | ||
tłuszcz | 3,30 | g | ||
w tym tłuszcze nasycone | 0,20 | g | ||
węglowodany | 41,90 | g | ||
w tym cukry | 0,16 | g | ||
błonnik | 5,00 | g | ||
sól | 1,45 | g |
Mąka razowa zawiera całe zmielone ziarna wraz z otoczkami i zarodkami. To właśnie one kryją w sobie bogactwo witamin z grupy B oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków m. in. żelazo, magnez i potas.
Sama mąka żytnia razowa jednak nie gwarantuje zdrowego pieczywa, tylko naturalnie przebiegająca fermentacja, sprawia że pieczywo staje się lekkostrawne, usprawnia działanie błonnika oraz ulepsza wchłanianie minerałów i substancji odżywczych.
Mąka razowa zawarta w naszym pieczywie jest w 100% ukwaszona przez co zawiera cenny kwas mlekowy oraz „uwolnione” składniki odżywcze.
Mąka razowa z pełnego przemiału zawiera więcej błonnika i minerałów dzięki temu pieczywo Żytnie-Razowe cechuje się znacznie niższym indeksem glikemicznym niż inne rodzaje pieczywa. Nasze pieczywo nie powoduje otyłości, wręcz przeciwnie, po jego spożyciu dłużej odczuwamy sytość, ponieważ proces trawienia jest rozłożony w czasie. (Słynne stopniowo uwalniane węglowodany)
Dodatkowo może skutecznie zastąpić suplementy diety, wspomagające i ułatwiające trawienie, reguluje pracę żołądka, jelit i wątroby i likwiduje często przyczyny zakłóceń przewodu pokarmowego.